Flexibil, elastic, rigid in materie de adezivi

Flexibil, elastic, rigid in materie de adezivi

Flexibil, elastic, rigid sunt doar cativa termeni care definesc in limbajul popular caracteristica unui adeziv pe care il folosim de obicei in constructii si amenajari. Acesti termeni descriu mai mult sau mai putin corect caracteristica de a fi bun sau nu intr-o lucrare casnica sau industriala. Care este de fapt sensul mai corect al unor termeni ?

  •      Flexibil - folosim termenul de adeziv flexibil cand ne gandim ca produsul sa fie bun pentru exterior la lipirea placilor de gresie, marmura, granit sau faianta. Acesta de fapt este reglementat prin clasa de flexibilitate C2T astfel ca lipirea va fi supusa unor verificari de laborator.

Adezivi din clasa inferioara sunt complet rigizi si la cea mai mica schimbare de tensiune in pardosea sau sapa gresia pusca. Insa chiar si o clasa superioara de adeziv de gresie C2TE S1 nu este flexibil in adevaratul sens, insa are o putere de lipire mai mare, o rezistenta mai buna la inghet-dezghet si o toleranta mai buna la smulgere.

Daca ne straduim si mai mult, vom gasi ca adezivii pe baza de ciment se pot aditiva, in loc de apa se pune o subtanta numita si latex care confera calitati in plus insa pot creste pretul produsului foarte mult, insa chiar avem un grad de flexibilitate care impreuna cu gradul de lipire dau un produs de cea mai inalta calitate pentru lipire chiar si marmura, granit si placi compozit.

  •    In sfarsit am ajuns si la flexibil in adevaratul sens al cuvantului care, schimband cimentul ca materie prima, ajungem la elasticitate. Acest nivel al adezivilor contine produse realizate din cea mai mare diversitate de materii prime:poliuretan, polymer, silicon, acril, epoxid, butil, bitum.

Folosim aceste produse in constructii in special la etansarea si lipirea diferitelor elemente metalice pe zidarie si acoperis, sau la sigilarea lucrarilor de instalatii de pe acoperisuri, la scurgeri, conducte, la pervaze, rigole si situatii de la caz la caz.

  •    A treia serie amintita este gama adezivilor rigizi. Termenul nu se foloseste in limbajul uzual, totusi e bine de stiut, insemnatatea este ca produsul e casant. In aceasta categorie pe langa adezivii pe baza de ciment care sunt si cei mai slabi, mai sunt cei pe baza de epoxid, cianoacrilat, copolimer care de regula sunt adezivi foarte puternici.


Comentarii